.

Werken bij Maminka

Er is op dit moment (nog) geen vacature bij Maminka. Maar wat niet is kan nog komen. Bovendien is er altijd werk te doen bij Maminka en als het er niet is, dan scheppen we het. Ben je teleurgesteld dat er (nog) geen vacature is? Laat het weten en stuur een open sollicitatie aan de sollicitatiecommissie, met CV en referenties naar info@maminka.nl. Ook zijn wij heel blij met mensen die op regelmatige basis kleine klussen binnen Maminka willen doen, zoals naaien, breien, speelgoed repareren, banden plakken, koekjes bakken, oogst verwerken, enzovoort. Kinderen vinden niets mooier dan volwassenen die zorg dragen voor de wereld om hen heen en die de wereld mooier maken.

Wij zijn tevens een erkend leerbedrijf en vanuit sociaal ondernemerschap staan wij open voor mensen die een werkervaringsplek zoeken. Er zijn verschillende mensen via een werkervaringsplek bij ons in een baan terecht gekomen, zowel binnen als buiten Maminka,. 

Stukje historie van Maminka
In 2010 is Maminka, of eigenlijk één van haar rechtsvoorgangers, gestart door initiatiefnemer Anja de Vletter-van Leeuwen. Wat begon als een kleinschalige vrijplaats (maximaal zes kinderen onder de vier jaar) heeft zich inmiddels ontvouwd tot een mooi bedrijf, waarin we een plek willen zijn waar 
gezinnen gediend worden. Het streven is nooit geweest om groter te groeien en vergeleken met het allereerste begin is het het wellicht niet meer kleinschalig te noemen, maar zo voelt het wel. We kennen de gezinnen en vaak ook de opa’s en oma’s, ooms en tantes, enzovoort. En we zijn betrokken bij wat er in en om het gezin gebeurt en daar waar we kunnen dragen we een steentje bij in de opvoeding van de kinderen, zodat de ouders de ballen in de lucht kunnen houden en op hun beurt hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Wij zijn nu met een stuk of 18 medewerkers, stagiaires, vrijwilligers in binnen- en buitenschil. Wij zijn tussen de 20 en 75 jaar oud, werken hard en stralen dat ook uit. Er is bij ons wèl tijd, als je beseft dat goede zorg en mindful voorleven de kern van het werk is en hetzelfde als liefdevol opvoeden. Bij ons ontwikkelen kinderen zichzelf en wij volgen. Bij ons geen ‘U vraagt en wij draaien’. Geen prinsen en prinsessen. We leven het leven voor, veel meer dan dat we voortdurend met kinderen spelen of hen bezighouden en vermaken.

Wat bieden wij?

“Maminka wordt meer tot een verbonden geheel als in de individuele reflectie Maminka leeft èn binnen Maminka ruimte is voor het individuele initiatief.”

Wij dienen onze gezinnen en dat doen we door goed voor hun kinderen te zorgen. Wij voeden op, dagen uit, volgen, omhullen. Wij bieden dagelijks warme meest biologisch(-dynamisch)e maaltijden. Brood bakken we zelf of het komt van een bio-bakker. Voorlezen, zingen, dansen, bouwen, spelen, breien, haken, lekker werken (mest ruimen, hooi voeren, afwassen, bladharken), tafelpoppenspelen, meewerken in de kas en de moestuin zijn zoal bezigheden die we graag doen. We hebben geen schermen; wel veel poppen en creatief/ kunstzinnig speelgoed en materiaal. De kinderen spelen dagelijks veel buiten. We volgen de seizoenen en houden van kleine en grote feestjes. Bij ons ligt de nadruk op goed en niet op leuk (niet dat er niets te lachen valt). En op maatwerk. 

Ons motto: ‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel.’
Wij bieden ook jou een warme en inspirerende werkomgeving in een enthousiast team, dat op weg is naar zelf-sturing en zelf-organisatie. Je krijgt ondersteuning van pedagogisch coaches, zodat jij je optimaal kunt ontwikkelen. De beste opvoeding is immers zelfopvoeding.  

Sinds 2022 is Maminka als bedrijf van zichzelf geworden en een zogenaamd Sleipnir bedrijf! Medewerkers en andere betrokkenen kunnen er voor kiezen mede-vennoot te worden. Anders dan gebruikelijk: een mede-vennoot hoeft zich niet in te kopen, maar neemt ook geen geld mee bij vertrek. Door de vennoten wordt er in gezamenlijk overleg de schaal naar behoefte verdeeld, waarbij ook rekening gehouden wordt met uitgestelde behoeftes (pensioen, eventuele arbeidsongeschiktheid, enz). Zodoende worden arbeid en kapitaal gescheiden en is het bedrijf niet meer verhandelbaar, oftewel het is geen “ding”, maar een “being”. Op deze manier streven we naar een duurzame manier van omgaan met geld. Deze vorm van ondernemen is ook bekend als steward-ownership. Voor meer informatie en achtergrond zie www.sleipnir.nl of schiet ons aan en we kunnen er van alles over vertellen.  Ook is er een uitzending gemaakt bij tegenlicht (met collega Sleipnir-bedrijf The Shore) over dit onderwerp.